zondag 14 juli 2013

Een taxi-chauffeur in Wenen

Het fenomeen crowd-funding was nog niet overal bekend, maar ik was er hopeloos aan verslaafd geraakt en had mijn ook mijn partner geïnfecteerd met het virus. Het leidde tot veel contacten met musici van allerlei pluimage en nationaliteiten. En zo kwam het dat we een uitnodiging ontvingen om de presentatie van de cd bij te wonen van de - inmiddels ontbonden en weer opgerichte - band Solidtube. De presentatie ging plaatsvinden in een club in Wenen. Omdat we wegens trieste omstandigheden hadden moeten afzien van een huwelijksreis, besloten mijn vrouw en ik de gelegenheid aan te grijpen om naar Wenen te reizen en deze trip het stempel huwelijksreis te geven.http://youtu.be/k9X1g11uv-o
                                                              Solidtube

Omdat niets bij ons standaard verliep, vloog mijn vrouw vanaf London Stansted en ik vanaf Schiphol. Het goedkope hotel was eenvoudig, maar proper en er viel niet veel op aan te merken, met uitzondering van de buurt waarin het stond. We hadden het uitgekozen omdat het dichtbij de club was.
Het viel ons bij de eerste verkenning van de omgeving meteen op dat er twee grote groepen mensen bijeen stonden. Eén groep bestond duidelijk uit junkies en dealers, de andere uit mensen die vrij haveloos en ouderwets gekleed waren. Zo nu en dan kwam er een busje naar toe gereden en laadde na wat onderhandelingen een aantal mensen in. We kwamen tot de conclusie dat dit illegale arbeiders moesten zijn die door louche koppelbazen naar werkplekken werden gebracht.http://youtu.be/YIrXII9wCGM
                                                              Rooga

We schrokken op van onze observaties toen er een luxe zwarte auto met geblindeerde ramen vlak voor ons stopte. Er werd een man uitgegooid en twee anderen stapten uit, holden naar hem toe en schopten en sloegen hem op een vreselijke manier. We waren als aan de grond genageld!
Het duurde niet lang, de bruten stapten weer in en de wagen scheurde met piepende banden weg.
De man stond op, klopte zich af en liep naar de junks alsof alles het de gewoonste zaak van de wereld was.

En dus besloten we om die nacht op de terugweg naar het hotel een taxi te nemen; dat bracht wat meer zekerheid over onze veiligheid. De heenweg liepen we, met als tussenstop een heerlijk etentje in een Vietnamees restaurant. Erg ver was het niet, in totaal liepen we niet meer dan een minuut of twintig.
De avond zelf bleef erg leuk, naast de band Solidtube speelden ook de bands Rooga en Kontrust een set en werd er nog een all-star-jam-sessie gedaan. We spraken met verschillende bandleden, kregen knuffels van de zangeressen en de manager van Solidtube gaf mijn vrouw een enorm boeket bloemen.http://youtu.be/eUO9SNCBL6U
                                                             Kontrust    
               
En toen besloten we om in de club een taxi te laten bellen.
Die kwam zeer snel, de bloemen belandden in de kofferbak en wij gerieflijk achterin. Vrijwel meteen sloeg de besnorde chauffeur een zijstraat in en toen nog één. Ik kon niet laten om in mijn beste Duits te roepen: "Man wo gehen Sie hin?"
Alweer een andere straat induikend, had hij een heel verhaal over éénrichtingverkeer en opgebroken wegen. We keken elkaar aan: niets van dat al gezien!

Na twintig minuten rijden was er dan toch de wat bekendere omgeving van het hotel. Hij stopte en liet mijn vrouw galant uitstappen.
Ik had mijn portemonnee al getrokken en keek hem vragend aan.
"Das ist 20 Euro für das Reiten. Die Service ist nicht dabei..." en hij keek me hebberig aan vanonder zijn zwarte plakharen.
Ik betaalde exact 20 Euro; hij begon te snuiven, opende de kofferbak, pakte het boeket en smeet het op straat.

Terwijl hij wegreed, ging mijn middelvinger als vanzelf omhoog.
Gelukkig heeft Wenen een prima U-Bahn en hebben we ons verdere verblijf geen taxi meer hoeven nemen.
We hadden het helemaal gehad met de Weense taxi-service!
========================================================

De vreemde kreten in het verhaal zijn links naar video-opnames van de bands. Helaas werken de links niet. De video's kunnen bekeken worden door de links te kopieëren en in het zoekveld van de browser te plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten